Interviu: Cum Decurge Procesul de Repatriere Persoane Decedate

Repatriere Persoane Decedate

Când o persoană de naționalitate română își pierde viața în străinătate, familia îndoliată trece prin mai multe etape. Suferința vine însoțită de stresul procesului juridic de repatrieri persoane decedate și organizarea, în paralel, a ceremoniei de înmormântare. repatriere persoane decedate

Cel mai dureros este când vestea ia familia prin surprindere și vine de la mare distanță, unde membrul decedat fusese plecat pe cont propriu, fără rude care să îl însoțească. Și în astfel de cazuri, repatrierea poate să se desfășoare fără probleme, fără să fie necesară deplasarea în străinătate a unui membru al familiei. Însă, este nevoie întotdeauna de ajutorul unei companii de repatrieri persoane decedate.

De aceea, ne-am propus astăzi să stăm de vorbă cu Bottyan Attila, directorul companiei Iuliana Funerar, despre procesul de repatrieri persoane decedate și cum se poate desfășura în condiții bune pentru a asigura liniștea și discreția familiei îndoliate.

Interviu cu Bottyan Attila despre procesul de repatriere persoane decedate

repatriere persoane decedate

repatriere persoane decedate

Cum începe procesul de colaborare cu un client?

Primul contact pe care îl avem cu familia persoanei decedate este, de obicei, imediat după ce membrii acesteia au acceptat vestea primită. Se întâmplă deseori ca o astfel de veste venită din partea unei persoane străine să nu pară credibilă pentru familie, iar apoi aceștia să caute dovezi că este adevărat. După ce s-au convins că este adevărat, apare durerea. Acela este momentul în care suntem contactați. repatriere persoane decedate

Le solicităm clienților noștri informații referitoare la țara, locul și împrejurimile în care a avut loc decesul pentru ca noi să oferim detalii despre timpul și costurile implicate. Dacă persoana decedată avea asigurare de viață, costurile de repatriere vor fi acoperite de compania de asigurări.

Ce faceți imediat după ce ați confirmat toate detaliile cu clientul?

Timpul este prețios în asemenea situații. Începem imediat să pregătim demersurile pentru plecarea din țară, precum: pregătirea mașinii pentru transport funerar, montarea sicriului de lemn care va găzdui trupul neînsuflețit într-un sicriu de zinc dar și pregătirea documentelor necesare în funcție de țara de unde va avea loc repatrierea.

Cel mai probabil, în mai puțin de 20 de ore de la primirea veștii de la familia îndurerată, vom fi prezenți la locul de ridicare a trupului persoanei decedate.

Dacă decesul a avut loc în urma unui accident, atentat, dezastru natural sau în împrejurări necunoscute, trupul a fost transportat la cea mai apropiată instituție medicală, unde a fost eliberat un certificat constatator. De aici noi îl vom prelua cu grijă și, la dorința familiei, vom efectua noi toaletarea, îmbălsămarea și îmbrăcarea persoanei decedate. Acest proces este important pentru a preveni putrefacția și degradarea cadavrului.

Care sunt documentele întocmite pentru acest proces?

Într-adevăr, este nevoie de multe documente pentru procesul de repatrieri persoane decedate și majoritatea sunt întocmite de autoritățile din orașul în care a avut loc decesul.

Documentele întocmite de unitatea medicală din străinătate sunt: certificatul constatator al decesului și certificatul de îmbălsămare.

În afara documentelor menționate, mai sunt eliberate:

  • Certificatul de deces internațional, eliberat de autoritățile străine (sau, dacă familia dorește, poate apela la ambasada sau consulatul României din respectivul stat pentru a elibera direct un certificat deces românesc),
  • Pașaportul mortuar, eliberat de autoritățile străine
  • Autorizație pentru transport funerar, eliberată tot de autoritățile străine

Pentru eliberarea pașaportului mortuar de către autorități, este necesar ca noi să prezentăm următoarele documente:

  • Documentul de identitate românesc al persoanei decedate, în original
  • Certificatul de deces eliberat de Registrul Civil din orașul în care a avut loc nefericitul eveniment
  • Certificat constatator al decesului
  • Actul de îmbălsămare repatriere persoane decedate
  • Autorizație de înmormântare, dată de judecătorie (în cazul în care decesul a avut loc în condiții violente sau în spații publice)
  • Autorizația de transport funerar, eliberată de autoritățile locale
  • Itinerariul sicriului, furnizat de firma noastră care deține sicriul

Noi credem că, din aceste motive, este aproape imposibil pentru o persoană fizică să se ocupe de procesul de repatriere, chiar dacă acesta deține o mașină specială pentru transport funerar, cu cameră frigorifică. Agenții noștri se vor ocupa de preluarea tuturor acestor documente, în cel mai scurt timp, pentru a pleca imediat la drum către România.

repatriere persoane decedate

repatriere persoane decedate

Cum se desfășoară transportul funerar internațional? Există și alte căi de transport? repatriere persoane decedate

Transportul trupului persoanei decedate are loc într-un sicriu de zinc sigilat, care este plasat într-un sicriu de lemn, pentru protecție. Mașinile noastre sunt dotate cu sistem frigorific și dotări moderne, iar șoferii experimentați ne asigură că vor ajunge în cel mai scurt timp la destinație, fără incidente.

Transportul de la locul preluării trupului și până la capela unde se va desfășura ceremonia de înmormântare este ultima etapă din procesul de repatrieri persoane decedate. În acest timp ținem la curent familia cu stadiul transportului și îi informăm ora exactă la care vom ajunge pentru ca aceștia să poată demara ceremonia de înmormântare.

Desigur, există și alte căi de transport, precum cea aeriană. Însă, datorită procedurilor, timpul de deplasare este mai mare iar costurile sunt mult mai ridicate. Compania noastră efectuează repatrieri persoane decedate din Europa, iar pe acest continent este mai simplu ca un trup să fie transportat pe cale rutieră. repatriere persoane decedate

 

Cum se încheie procesul de repatriere persoane decedate?

La Iuliana Funerar, noi considerăm munca noastră încheiată în momentul în care trupul a ajuns în siguranță la capela unde are loc ceremonia de înmormântare iar familia este mulțumită.

Formalitățile privind costurile și alte informații sau documente necesare din partea familiei sunt discutate la început și rezolvate de colegii noștri din România.

La final, după ce trupul neînsuflețit este pregătit pentru înmormântare, vom înmâna familiei factura pentru serviciile prestate și dovada plății, care le sunt necesare pentru obținerea ajutorului de deces.

Vă mulțumim pentru timpul acordat!

repatriere persoane decedate romania

repatriere persoane decedate romania

Sperăm că aceste informații despre procesul de repatrieri persoane decedate să vă fie utile. Deși nu dorim nimănui să treacă prin dureroasa experiență de a pierde pe cineva drag în străinătate, acest lucru este inevitabil având în vedere numărul atât de mare de români plecați în străinătate. repatriere persoane decedate

De aceea, acest interviu cu domnul Bottyan Attila, reprezentant Iuliana Funerar, are scop pur informativ pentru toți românii care doresc să cunoască aceste detalii. Deși, într-o astfel de situație, compania noastră de repatrieri persoane decedate oferă consultanță și toate informațiile necesare familiei în cauză, este important să fiți informați pentru a ști cum decurge un astfel de proces înainte de a apela la o companie de repatrieri.

 

Iuliana Funerar – Repatriere Decedati ar dori feedbackul tău. Postează o recenzie în profilul nostru Google.

 

Call Now Button