PROGRAM: NON STOP
CONTACTEAZă-ne La 0744294016

Ce Este Părastasul și Când Se Face? Semnificație și Importanță

Cuprins

Parastasul este o slujbă religioasă efectuată în Biserica Ortodoxă pentru pomenirea celor trecuți în neființă. Pomenirea este un act de recunoștință și iubire față de cei decedați și o expresie a dorinței de a le aduce aminte de existența lor în lumea noastră. Aceasta implică și oferirea unor daruri, cunoscute sub numele de pomană, care includ pachete cu alimente și obiecte simbolice.

Parastasul are o semnificație profundă în tradiția ortodoxă. Slujba este considerată o rugăciune pentru sufletul răposatului, pentru a-l ajuta în drumul său spre viața de dincolo. De asemenea, parastasul are și rolul de a-i aduce alinare familia și apropiaților persoanei decedate, oferindu-le ocazia să își exprime durerea și să găsească alinare în credință.

Realizarea unui parastas

Slujba de parastas

Slujba de parastas este realizată de un preot în cadrul bisericii. Acesta rostește rugăciuni specifice și cântă diverse tropare și colinde în memoria persoanei decedate. Aceste rugăciuni sunt însoțite de aprinderea candelelor și aruncarea de incense. Slujba de parastas poate fi realizată în fiecare duminică și în anumite zile speciale dedicate pomenirii morților.

Pomana și pachetele pentru parastas

Pomana reprezintă hrana și darurile oferite persoanelor în memoria celor decedați. Aceasta include pachete cu alimente, obiecte de îmbrăcăminte, lumanări și alte obiecte simbolice. Pomana este oferită atât în cadrul slujbei de parastas, cât și acasă sau în cadrul altor evenimente tradiționale dedicate pomenirii morților.

Coliva în cadrul parastasului

Coliva reprezintă un preparat specific al pomenirii morților, care constă în boabe de grâu fierte și îndulcite cu miere sau zahăr. Aceasta are o semnificație profunda în tradiția ortodoxă, reprezentând viața veșnică. Coliva este oferită în memoria persoanei decedate și poate fi împărțită atât în biserici, cât și în cadrul altor evenimente tradiționale.

Momentul realizării unui parastas

Parastasul de 40 de zile

Parastasul de 40 de zile este realizat la 40 de zile după moartea unei persoane. Aceasta este o perioadă de doliu în tradiția ortodoxă, în care se consideră că sufletul răposatului încă mai este prezent în lumea de aici. Parastasul de 40 de zile își propune să-i ofere sufletului răposatului rugăciuni și să-l ajute în călătoria sa către lumea de dincolo.

Parastasul de 1 an

Parastasul de 1 an este realizat la un an după moartea unei persoane. Acesta marchează trecerea unui an de la plecarea persoanei dragi și are rolul de a-i aduce aminte familiei și apropiații că răposatul este sărbătorit în continuare în comunitatea creștină și că nu a fost uitat.

Parastasul de 7 ani

Parastasul de 7 ani este realizat la 7 ani după moartea unei persoane. Aceasta este o tradiție veche în cultura creștină și are rolul de a marca trecerea unei perioade considerate de doliu în tradiția ortodoxă. Prin realizarea parastasului de 7 ani, familiei și apropiații răposatului i se oferă posibilitatea să-i aducă aminte de existența acestuia și să-l sărbătorească în continuare.

Importanța parastasului

Parastasul în timpul postului mare

Parastasul are o importanță deosebită în timpul postului mare, perioada în care credincioșii se pregătesc pentru Paști. În această perioadă se țin mai multe slujbe de parastas, în care se pomenesc toți cei trecuți în neființă și se roagă pentru odihnă și iertare pentru sufletele lor.

Parastasul și veșnica pomenire

Parastasul are și o semnificație profundă în tradiția creștină, fiind expresia veșnicei pomeniri a celor adormiți. Prin realizarea de parastase și pomeni, credincioșii își exprimă credința în viața de dincolo și în continuarea existenței lor alături de Dumnezeu. Aceste pomeni și parastase sunt realizate în fiecare an sau la anumite perioade, pentru a aduce aminte de cei trecuți în neființă și pentru a-i cinsti în continuare.

Parastasul și sfânta liturghie

Parastasul este strâns legat de sfânta liturghie și de celelalte slujbe religioase ale bisericii. Sfânta liturghie este considerată cea mai importantă slujbă în tradiția ortodoxă și este realizată în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare. În cadrul sfintei liturghii, preotul rostește rugăciuni pentru cei trecuți în neființă și pomenirea acestora este realizată în cadrul slujbei.

Ce este parastasul și ce este pomana

Parastasul este o slujbă religioasă efectuată pentru pomenirea celor trecuți în neființă, în timp ce pomana reprezintă hrana și darurile oferite în memoria acestora. Parastasul este un moment de reculegere și rugăciune, în timp ce pomana este un act de iubire și recunoștință față de cei decedați. Aceste două aspecte sunt strâns legate și se completează reciproc, având același scop – de a-i aduce aminte pe cei trecuți în neființă și de a le oferi rugăciunile și darurile noastre în continuare.

Când se face parastasul

Parastasul se face în anumite momente speciale, în funcție de tradiția și credințele fiecărei familii. Cele mai comune momente în care se realizează parastasul se face la 40 de zile, 1 an și 7 ani de la moartea unei persoane. De asemenea, se pot realiza și parastase de 3, 6 și 9 luni după moartea acesteia.

Când se fac parastase colective

Parastasele colective sau parastasele de pomenire sunt ceremonii religioase organizate în memoria mai multor persoane decedate. Aceste evenimente se desfășoară în principal în biserici și cimitire, dar pot avea loc și în casele celor care doresc să-și pomenească rudenii, prieteni sau cunoscuți. Parastasele colective sunt adesea organizate în anumite zile speciale, precum Ziua Morților sau în alte sărbători religioase, cum ar fi comemorarea celor adormiți sau a părăsiților. Ceremonia constă în rugăciuni și cântări religioase, iar preoții sunt cei care conduc aceste parastase. În timpul săvârșirii parastasului, se aprind lumânări și se oferă pâine și vin ca simbol al comuniunii și al învierii. Participanții la parastas aduc flori și lumânarii pentru a-și comemora persoanele dragi. Aceste evenimente reprezintă un moment de rugăciune și recunoștință pentru cei care au trecut în neființă și constituie o modalitate prin care cei vii pot onora memoria și să ofere susținere spirituală celor care au murit.  

Întrebări Frecvente (FAQ)

Coliva este un fel de mâncare specific slujbei de pomenire, fiind preparată din grâu și alte ingrediente și fiind simbolul vieții eterne și al învierii Domnului.

Slujba de pomenire este o ceremonie religioasă în care se roagă pentru sufletele celor decedați, cerându-se iertare și odihnă veșnică pentru ei.

Slujba parastasului este o formă specifică de slujbă de pomenire, care este oficiată la 9 zile, 40 de zile, 1 an și la anumite zile din an în memoria răposaților.

Parastasul poate fi organizat de oricine din familia sau prietenii celui decedat, cu sprijinul preotului. Există și firme specializate în organizarea acestor evenimente.

Parastasele se fac în general la anumite zile din an, în memoria răposaților, deoarece în aceste zile se comemorează evenimente importante pentru credința creștină sau pentru viața sfântă a sfinților. Nu se fac parastase în zilele de pomenire a marelui Post sau în zile de sărbătoare mare.

Amintirea Eternă la Parastas - Profesionalism Garantat cu Iuliana Funerar

Cu profundă empatie și respect pentru sentimentele dumneavoastră în aceste momente de comemorare, echipa noastră de la Iuliana Funerar este aici pentru a vă ghida și sprijini cu servicii funerare complete. Înțelegem cât de important este să vă puteți concentra pe omagierea celor dragi și pe amintirea lor în liniște și respect.

Dacă ai nevoie de servicii funerare profesionale și de încredere, Iuliana Funerar este aici pentru a te ajuta. Echipa noastră de specialiști în servicii funerare oferă tot suportul necesar în astfel de momente dificile. Îți putem oferi servicii complete de organizare a înmormântării, inclusiv transportul și repatrierea decedaților. Avem experiență în tratarea fiecărui detaliu important și suntem dedicați să oferim un serviciu de calitate și respect față de tradiții și obiceiuri. Puteți conta pe noi pentru a face această perioadă mai ușoară pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră. 

Nu ezitați să ne contactați pentru a discuta despre cum putem să vă sprijinim în această perioadă dificilă. Iuliana Funerar este aici pentru a vă oferi ajutorul de care aveți nevoie și pentru a vă asigura că fiecare etapă a acestui proces este tratată cu demnitate și înțelegere.

Distribuie Acest Blog
Facebook
WhatsApp
Email

Cere o ofertă de preț personalizată pentru serviciul de repatrieri decedați