PROGRAM: NON STOP
CONTACTEAZă-ne La 0744294016

Cum Procedez in Caz de Deces la Domiciliu

Cuprins

Introducere

Decesul la domiciliu este o realitate dureroasă, aducând în atenție importanța și dificultățile asociate acestui aspect al vieții. Acest articol explorează în profunzime această temă, evidențiind nevoia de a aborda cu înțelegere și compasiune procesul de a muri în propria locuință. Este important să ne oferim sprijinul și respectul față de cei care trec prin această experiență emoțională profundă, oferindu-le asistență medicală și susținere într-o perioadă delicată a vieții.

Pași de urmat în caz de deces la domiciliu

Raportezi trecerea în neființă la stația de poliție din regiunea în care s-a întâmplat evenimentul. Apoi, intri în contact cu o companie de servicii funerare pentru a organiza transportul și îngrijirea decedatului. Următorul pas este să obții:

 1. Înregistrarea decesului la locul de domiciliu.
 2. Documentul Medical de Constatare al Decesului (DMCD);
 3. Eliberarea Certificatului de Deces;
 4. Documentul de autorizare a înmormântării (sau cremării).

Cine constată decesul?

În cazul unui deces la domiciliu, persoana responsabilă cu constatarea decesului este medicul de familie. Acesta are atribuția de a emite certificatul de deces și de a completa toate actele necesare înregistrării acestuia. În situația deceselor accidentale sau violente, medicii din serviciul de ambulanță și medicul legist sunt implicați în investigarea cazului. Acești specialiști lucrează în echipă pentru a stabili cu acuratețe cauza decesului. Este crucial ca fiecare deces să fie tratat cu seriozitate și profesionalism, asigurându-se astfel că familia și autoritățile au toate informațiile necesare.

Apelarea la serviciul de ambulanță pentru constatarea decesului.

Dacă vă confruntați cu un caz de deces, puteți apela fie la o firmă de pompe funebre pentru a programa funeraliile și a trata toate aspectele legate de înmormântare, fie puteți dispune, la orice oră, de serviciile propriului medic pentru a constata oficial decesul. Dacă aveți nevoie de confirmarea oficială a decesului, vă puteți contacta serviciul ambulanță pentru a începe procesul de documentare și pentru a primi asistență corespunzătoare în această situație dificilă.

Întocmirea Certificatului Medical Constatator al Decesului (CMCD).

Medicul care a constatat decesul la domiciliu are responsabilitatea de a întocmi Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD). După minim 12 ore și după efectuarea unui diagnostic adecvat, medicul eliberează CMCD, care trebuie să conțină datele de identitate ale persoanei decedate și un număr de înregistrare. Această documentație este emisă pe baza actului de identitate al persoanei și trebuie să conțină dată certă, semnătura și parafa medicului.

Îmbălsămarea și toaletarea persoanei decedate.

Îmbălsămarea și toaletarea persoanei decedate sunt necesare pentru a pregăti trupul pentru înmormântare. Persoanele desemnate trebuie să decidă dacă persoana decedată va fi îmbălsămată sau doar toaletată. În România, îmbălsămarea este o cerință legală obligatorie. Aceasta implică spălarea, îmbrăcarea, bărbierirea/machiajul și așezarea în sicriu a persoanei decedate. Prin acest proces, se urmărește să se păstreze aspectul natural al persoanei înainte de a fi înmormântată.

Colaborarea cu o firma de servicii funerare

Atunci când vine vorba despre organizarea unei înmormântări, este recomandat să colaborați cu o firmă de servicii funerare care să ofere toate serviciile necesare. Încrederea cu o reputație foarte bună în acest domeniu, precum Iuliana Funerar, vă poate oferi ajutor în toate etapele procesului funerar. Colaborarea cu o astfel de firmă poate reduce stresul și presiunea, oferindu-vă liniștea că totul va fi în regulă și că dragostea și respectul față de persoana decedată vor fi păstrate.

Obținerea Certificatului de Deces

Pentru a obține Certificatul de Deces, este necesar să mergeți la Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor (S.P.C.L.E.P). După ce decesul la domiciliu a fost constatat, trebuie să prezentați certificatul medical întocmit de către medicul care a constatat decesul. Acest document este extrem de important pentru a înregistra decesul și pentru a obține certificatul oficial de deces.

Acte necesare eliberare certificat deces

 • Certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, după caz (original sau copie) – pentru identitatea decedatului.
 • Certificatul Medical Constatator al Decesului – indicând cauza morții.
 • Actul de identitate al declarantului (original și copie) – pentru confirmarea identității celui care declară decesul.
 • Livretul militar sau adeverința de recrutare a decedatului, dacă există (original sau copie) – în cazul în care este aplicabil.
 • Actul de identitate al declarantului (original și copie) – necesar pentru confirmarea identității celui care declară decesul.

În situația în care nu se pot furniza documentele necesare, se recomandă furnizarea explicațiilor scrise cu privire la datele de stare civilă ale defunctului, asigurând astfel respectarea procedurilor legale.

Cui se elibereaza certificatul de deces?

Certificatul de deces este un document important care atestă oficial moartea unei persoane și este necesar pentru a organiza înmormântarea sau incinerarea. Pentru eliberarea acestui certificat, există reguli și proceduri specifice. În general, certificatul de deces este eliberat familiilor sau reprezentanților legali ai defunctului. Acest document este esențial pentru a obține acte legale sau asigurări, și trebuie prezentat și medicilor, băncilor sau autorităților competente în cazul unor situații legale.

În cât timp se eliberează certificatul de deces

Certificatul de deces se eliberează într-un timp foarte scurt, de maximum 20 de minute, de la depunerea actelor necesare. În cazul certificatelor eliberate pe baza actelor de deces, se aplică principiul „primul venit, primul servit„, pentru a asigura un proces rapid și eficient. De asemenea, este important de menționat că eliberarea certificatului de deces este scutită de taxe, permițând astfel familiilor afectate să obțină documentul necesar într-un mod accesibil.

Termenul de declarare a decesului (3 zile)

Termenul de declarare a decesului poate varia în funcție de reglementările locale, însă în majoritatea cazurilor este obligatoriu ca decesul să fie declarat în termen de 3 zile de la încetarea din viață a persoanei. Acest termen include atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația oficială. Este important ca această procedură să fie respectată pentru a permite autorităților să ia măsurile necesare în ceea ce privește înmormântarea și documentele legate de deces.

În cazul morții violente sau accidentale

În cazul morții violente sau accidentale, cum ar fi cazul unei sinucideri, sau a decesului cauzat de un accident sau alte cauze violente, precum și în cazul găsirii unui cadavru, se face în mod obligatoriu necropsia în termen de 48 de ore de la momentul morții. În caz contrar, întocmirea certificatului de deces și eliberarea trupului pentru înmormântare necesită aprobarea parchetului.

Când decesul se datorează unei cauze naturale

Procesul de înregistrare a deceselor este esențial pentru documentarea corectă a cauzelor deceselor. Medicii legiști joacă un rol crucial în investigarea acestora, atât în cazurile de deces la domiciliu din cauza bolilor, factorilor externi sau afecțiunilor precum bătrânețea, infecțiile sau atacurile de cord. Deși bătrânețea în sine nu este recunoscută științific drept o cauză de deces, înregistrarea corectă a cauzelor deceselor contribuie la înțelegerea și gestionarea sănătății publice.

Adeverința pentru înmormântare sau incinerare.

Adeverința pentru înmormântare sau incinerare este un document legal important, care se eliberează odată cu certificatul mortuar. Acest document reprezintă un singur exemplar și trebuie păstrat în siguranță. Este un exemplu esențial inclusiv în cazul apariției eventualelor pretenții de moștenire, deoarece poate fi necesar pentru a dovedi faptul că persoana decedată a fost incinerată sau înmormântată conform legii. Este recomandat ca această adeverință să fie menținută într-un loc sigur și accesibil celor care ar putea avea nevoie de ea.

Transportul funerar al decedatului

Transportul funerar al decedatului este un aspect important în cadrul serviciilor funerare. Echipa noastră, Iuliana Funerar, se ocupă de organizarea și efectuarea transportului sicriului. Avem grijă să asigurăm un transport sigur și respectuos, de la sala pentru îngrijiri medicale, apoi spre capelă, biserică sau cimitir. Cu scopul de a oferi servicii complete de calitate, punem accent pe fiecare detaliu al procesului funerar.

Colaborarea cu Iuliana Funerar

Colaborarea cu Iuliana Funerar vă oferă servicii funerare complete, inclusiv repatrierea decedatului în Europa. Iuliana Funerar este o companie specializată în consiliere și oferă o experiență vastă și profesionalism în domeniul funerar. Evaluările clienților noștri sunt foarte bune, având nu mai puțin de 5 stele. Puteți avea încredere în noi pentru a oferi îngrijire și servicii de calitate în astfel de momente dificile.

Depunerea la capelă

După îmbălsămarea și toaletarea corespunzătoare, defunctul este depus la o capelă, acest pas fiind obligatoriu conform normelor și reglementărilor legate de îngrijirea persoanelor decedate. În trecut, priveghiul acasă era o practică obișnuită, însă acest lucru a fost interzis în anul 2016 prin legea nr. 102/2014.

Înmormântarea (înhumare sau incinerare)

Înhumarea este procesul prin care trupul uman decedat este depus în pământ sau ars într-un crematoriu. Aceasta reprezintă înhumarea propriu-zisă ce are loc conform practicilor tradiționale sau a obiceiurilor religioase sau culturale. Pentru a efectua acest act, sunt necesare anumite acte, precum autorizația de la instituția de sănătate publică (SANEPID) pentru înhumare sau opțiunea pentru incinerare, care presupune arderea corpului într-un crematoriu specializat.

Constatarea decesului la domiciliu în străinătate

Constatarea decesului la domiciliu în străinătate implică proceduri complexe și necesită o atitudine de mare atenție. Este esențial ca familiile să respecte legile și reglementările țării respective pentru a putea repatria trupul neînsuflețit al persoanei decedate. În acest sens, colaborarea cu autoritățile consulare și profesioniștii din domeniul serviciilor funerare este deosebit de importantă pentru a asigura o gestionare adecvată a procesului de repatriere și a formalităților necesare pentru înmormântare.

Cum obții ajutorul de înmormântare în România?

Pentru a obține ajutorul de înmormântare în România, trebuie să știți că acesta se numește ajutorul de deces și este acordat de Casa de Pensii. Acest ajutor financiar are rolul de a acoperi cheltuielile aferente înmormântării unei persoane decedate. Pentru a beneficia de acest ajutor, trebuie să depuneți o cerere către Casa de Pensii și să fiți asigurat, pensionar sau să fiți un membru al asiguratului decedat. Dacă aveți dificultăți în obținerea acestui ajutor, puteți căuta asistență specializată, cum ar fi echipa de la Iuliana Funerar, care vă poate ghida pe tot parcursul acestui proces.

Actele necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt următoarele

 • Cererea pentru acordarea ajutorului
 • Certificat deces (original + copie)
 • Actul de identitate al solicitantului (original+ copie)
 • Actele de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original, xerox)
 • Adeverință care sa probeze că persoana decedată era asigurat la data decesului
 • Talonul de pensie al decedatului
 • Dovada cu privire la faptul ca solicitantul a suportat cheltuielile funerare (original + copie)

Întrebări Frecvente (FAQ)

Procedurile legale pentru obținerea certificatului de deces includ notificarea medicului de familie sau a medicului de la serviciul de ambulanță în cazul decesului, stabilirea cauzei decesului și întocmirea certificatului de către medicul autorizat.

Documentele necesare includ actul de identitate al persoanei decedate, documentele medicale care atestă decesul și, în unele cazuri, certificatul de căsătorie sau alte documente legate de stare civilă.

Certificatul de deces poate fi eliberat de către medicul care a constatat decesul. Acesta se eliberează în baza legii, iar medicul completează și semnează certificatul.

Actul de deces se întocmește de către medicul care a constatat decesul. Acesta completează un formular standard care include informații despre persoana decedată și cauza decesului.

Medicii implicați în serviciul de ambulanță sunt medici specializați în medicina de urgență. În caz de deces, puteți apela serviciul de urgență la numărul de telefon unic 112 pentru a solicita ajutor medical și informații despre procedurile ulterioare.

Certificatul constatator al decesului trebuie să conțină informații precum numele complet al persoanei decedate, data și locul decesului, cauza decesului, precum și datele medicului care a întocmit certificatul. Acest document este esențial pentru formalitățile legate de deces, inclusiv înmormântare și actele de succesiune.

Concluzie

În concluzie, gestionarea decesului la domiciliu implică respectarea procedurilor legale, colaborarea cu personalul medical calificat, precum și cu o firmă de servicii funerare de încredere,precum Iuliana Funerar pentru a asigura un proces adecvat și fără probleme. Documentarea corectă, pregătirea decedatului, înmormântarea sau incinerarea și obținerea ajutorului de deces sunt pașii esențiali pentru a face față acestei realități dureroase cu respect și profesionalism. Este crucial să se ofere asistența corespunzătoare în aceste momente dificile

Pentru servicii funerare de încredere, sunați acum

Pentru a gestiona cu încredere situații delicate, precum decesul survenit la domiciliu, firma Iuliana Funerar, cu o experiență de peste 17 ani, vă oferă servicii funerare complete și repatriere decedați. Echipa noastră dedicată și bine pregătită se asigură că toate detaliile legate de înmormântare sau repatriere sunt gestionate cu profesionalism și compasiune. Cu o vastă expertiză în această industrie, suntem pregătiți să vă oferim servicii de cea mai înaltă calitate, adaptate nevoilor dumneavoastră. Pentru a afla mai multe despre serviciile noastre sau pentru a solicita asistență imediată, vă invităm să ne contactați la 0744294016. Suntem aici pentru a vă sprijini în aceste momente dificile și să vă oferim liniștea de care aveți nevoie.

Distribuie Acest Blog
Facebook
WhatsApp
Email

Cere o ofertă de preț personalizată pentru serviciul de repatrieri decedați